Light Touch Vragenlijst

Hoe werkt het apparaat?

De energie van de lichtbron wordt door de pigmenten (melanine en hemoglobine) van de huid, de haartjes en de bloedvaten opgenomen. Dankzij de filters kan de energie specifiek op de melanine (600 tot 950 nanometer) of op de hemoglobine (530 tot 950 nanometer) worden afgestemd. Het apparaat kan daardoor gebruikt worden om te epileren of om couperose en pigmentvlekjes te verbeteren. Epilatie is mogelijk doordat de hitte van het licht in de melanine naar het haarzakje (haarwortel) wordt overgebracht. Om het haarzakje te vernietigen is gedurende minimaal 1 milliseconde (een duizendste van een seconde) een flits van 70′ C nodig.

Waarom wordt er gel gebruikt?

Het is nodig voor de behandeling een dunne laag gei op de huid aan te brengen om ervoor te zorgen dat de lichtenergie op precies de goede plaats wordt overgebracht.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De kop van het apparaat wordt in contact gebracht met de huidoppervlakte en het licht wordt met een flits op de huid overgebracht. De kop wordt daarna vlak naast de vorige plek gezet en er wordt opnieuw geflitst.

Voor wie is de behandeling bedoeld?

Mensen met donkere haartjes kunnen het gemakkelijkste worden behandeld vanwege de hoge concentratie donkere melanine (absorbeert het licht het best) die deze haartjes bevatten. Daardoor wordt de lichtenergie bij donkere haartjes in een grotere hitte omgezet. Voor mensen met lichte haartjes is het resultaat minder zeker, doordat deze haartjes minder melanine bevatten en er daardoor minder hitte ontstaat. Mensen met grijze of witte haartjes kunnen niet effectief worden behandeld, doordat deze haartjes geen melanine bevatten. De bovenste huidlaag, de epidermis, bevat ook rnelanine, waarvan de concentratie toeneemt bij blootstelling van de huid aan U.V.- licht. Daarom is het noodzakelijk mensen met een donkere huidskleur met minder lichtenergie te behandelen ter voorkoming van een te grote hitte en pijn. De Light Touche computer heeft verschillende programma’s om verschillende haar- en pigmenttypen te behandelen.

Doet de behandeling pijn?

Daar de lichtenergie wordt opgenomen door de pigmenten (melanine en hemoglobine), hangt de pijn af van de concentratie melanine in de epidermis en in de haartjes samen. De behandeling zal derhalve meer pijn veroorzaken bij mensen met een donkere huid en bij mensen met dikke, donkere haartjes. Een verdoving is echter niet nodig en de meeste patiënten vinden de pijn matig en van een acceptabel niveau (alsof een gespannen elastiek dat wordt losgelaten tegen de huid aankomt).

Moet ik mij scheren voor de behandeling?

De haartjes moeten bij de behandeling 1 tot 2 millimeter lang zijn om de te behandelen haartjes te markeren. Lange haren nemen zelf alle energie op, waardoor er geen energie het haarzakje bereikt. Daarom wordt het haar vlak voor de behandeling op de juiste lengte geschoren, zodat een maximum aan energie het haarzakje bereikt. Als u zich normaliter scheert en de haartjes blijven na het scheren nog zichtbaar, dan kunt u zich tot de dag van de behandeling blijven scheren. Het is echter niet toegestaan de haartjes uit te trekken of te bleken. Epileer of hars niet meer vanaf 4 weken vóór de behandeling, zodat zoveel mogelijk haarzakjes bij de behandeling een haartje bevatten en door het licht kunnen worden vernietigd.

Hoe kan het dat na de behandeling de haartjes blijven ‘groeien’?

In tegenstelling tot andere behandelmethoden worden de haartjes niet vernietigd door de Light Touch.. De haarzakjes worden door de hitte vernietigd, maar de haartjes blijven in de huid en komen aan de epidermis vast te zitten. Na 2 tot 3 weken zullen de haartjes uitvallen, wanneer de epidermis wordt vernieuwd. Gedurende deze periode lijkt het alsof de haartjes groeien, maar ze worden slechts naar boven gedrukt door de epidermis.

Hoe weet men of de behandeling geslaagd is, als de haartjes niet meteen weggaan?

Na de behandeling zullen de haartjes losser in de haarzakjes zitten en kunnen er dan gemakkelijk met een pincet worden uitgetrokken. Meestal ontstaat er na een paar minuten een rode cirkel rond het haartje. Uit deze twee aanwijzingen kan worden afgeleid dat er voldoende hitte gebruikt is. Hoewel deze aanwijzingen niet altijd aanwezig zijn, blijkt de behandeling meestal ook zonder deze aanwijzingen succesvol te zijn.

Wat zijn de bijwerkingen?

Het zichtbare licht is volledig veilig en speciale voorzorgsmaatregelen anders dan een tegen het licht beschermende bril zijn dan ook niet nodig. De huid van sommige behandelde personen wordt direct na de behandeling rood en in een enkel geval kunnen er blaartjes ontstaan als gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht. Voor de meesten heeft de behandeling echter geen bijwerkingen en de hiervoor beschreven huidreacties verdwijnen normaliter binnen enkele uren of dagen. Bovendien kunnen deze reacties met CREME ADOUCISSANTE en NATURODERM goed worden behandeld. Daarnaast is er een kleine kans op een tijdelijke vorm van depigmentatie of overpigmentatie, waardoor de behandelde plaats er respectievelijk lichter of donkerder uit kan zien. In tegenstelling tot electrolysis blijft de werking van de Light Touch beperkt tot het behandelde haarzakje.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Alleen groeiende haartjes kunnen worden behandeld. Het aantal groeiende haartjes varieert van 10 tot 70% afhankelijk van de plaats op het lichaam. De duur van de groeicyclus varieert eveneens. Voor de meeste Behandelde personen volstaan 3 behandelingen met 2 tot 3 maanden tussen elke behandeling, om vrijwel alle haartjes op het gezicht te verwijderen. Na de eerste behandeling zal de haargroei van de meesten minder dicht zijn en zullen nieuwe haartjes ook dunner zijn. Het is belangrijk te weten dat de eerste behandeling, waarbij de groeiende haartjes worden behandeld, wordt gevolgd door de groei van haartjes die op het moment van de behandeling nog in ruste waren. Daardoor is/zijn de volgende behandeling(en) effectiever.

Hoe moet ik mij op een behandeling voorbereiden?

U mag vanaf een maand voor de behandeling en gedurende de hele behandelingsperiode niet zonnebaden of onder de zonnebank, om extra pijn door een verhoogde lichtabsorptie in de epidermis te voorkomen. Direct na de behandeling is de huid bijzonder gevoelig voor U.V.-licht en blootstelling aan zonlicht moet dan ook de eerste 4 weken voorkomen worden. Het gebruik van SUNBLOCK (factor 30) van Mene & Moy wordt gedurende deze periode aanbevolen.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling op het gezicht duurt doorgaans 10 minuten, terwijl de behandeling van beide benen of de hele rug ongeveer anderhalf uur kan duren.

Is het resultaat blijvend?

Met de huidige laser- en lichttechnologie is het mogelijk haartjes permanent te verwijderen. Histologische studies tonen aan dat de cellen in de haarzakjes door de behandeling vernietigd worden. Uit een recente studie is gebleken dat de haartjes 9 weken na de behandeling voor 52,6% verdwenen waren.

Pulsar IPL

Het instituut gebruikt een wereldwijd toonaangevend apparaat, de Pulsar IPL, om ongewenst haar en oneffenheden te verwijderen.

Meer informatie ›

Light Touch

Light Touch is een pijnloos, permanent en betaalbaar haarverwijderingssysteem gebaseerd op lichttherapie.

Meer informatie ›